شخصیت شناسی به روش MBTI

شخصیت شناسی به روش MBTI

تاریخ انتشار: 1403/12/13 ساعت: 16:37
ماهیت و تاریخچه MBTI چیست و کاربردهای این تست در زندگی، کار، تحصیل، توسعه فردی و روابط عاطفی چگونه است؟

ماهیت MBTI

عبارت MBTI مخفف Myer Briggs Type Indicator و به معنای شاخص تایپ نمای مایرز بریگز میباشد. این تست در واقع دلیلی برای ورود زنان به عرصه کار شد و امروزه به قدری دچار محبوبیت و معروفیت شده که از هر صد شرکت برتر آمریکایی، هشتاد و نه شرکت از این تست در آزمون های استخدامی خود استفاده میکنند. همچنین سالانه دو و نیم میلیون نفر آمریکایی اعم از خردسالان و بزرگسالان در این تست شرکت مینمایند.

رواج MBTI در ایران

جالب است بدانید که افزون بر این آمار در کشورهای غربی، در ایران نیز روزانه صدها نفر برای استخدام و گزینش در مراکز مختلف و حتی انتخاب رشته تحصیلی و شغل این تست را انجام میدهند. همچنین این تست یکی از روش های رایج شناخت شخصیت برای بررسی ابعاد روانشناختی افراد است به عبارت دیگرتست MBTI یک ابزار شناخته شده و موثر برای روانشناسان و مشاوران در زمینه های شغلی و کسب و کار، تحصیلی و انتخاب رشته، توسعه فردی و حتی روابط عاطفی و زوج درمانی محسوب میشود.

 

تاریخچه MBTI

تست MBTI برای اولین بار در سال 1943 توسط یک مادر و دختر بنام های کاترین کوک بریگز و ایزابل مایرز شکل گرفت.کاترین سال 1923 کتاب تیپ روانشناختی کارل گوستاو یونگ را خواند و متوجه شباهت ایده یونگ با دیدگاه خود در روش طبقه بندی افراد و توضیح تفاوت بین آنها شد. سپس کاترین به کمک دخترش ایزابل بمدت 20 سال بدون کمک هزینه پژوهش و ارتباط با دانشگاه و حتی بدون کمک دانشجویان، در رابطه با نظریه یونگ مطالعه کردند و در نهایت برای سنجش و اندازه گیری این تفاوت ها آزمونی ساختند. این پژوهش از نظر تاریخی در تلاقی با مسئله جنگ جهانی دوم در آمریکا بود یعنی زمانیکه بخصوص زنان به نوع جدیدی درگیر تحولات پیرامون جنگ جهانی بودند و برای اینکه مشخص شود هر فرد جدا از جنسیت در چه جایگاهی از جامعه میتواند فعالیت کند و مفید باشد، نیاز به یک سنجش حس میشد. در نتیجه درست در همین نقطه، نتایج تحقیقات بیست ساله ی  ایزابل و کاترین به میان آمد و تست MBTI متولد شد. یک تست با سوالات ساده که به افراد عادی جامعه کمک میکرد بتوانند تیپ شخصیتی خود را بهتر بشناسند.

البته در نظر داشته باشید که سیر تکامل این نظریه سال 1975 به پایان نرسید و همچنان تا به امروز تحقیق و پژوهش در این زمینه ادامه دارد.

افرادی همچون دیوید کرسی در زمینه مشرب یا تبایع چهارگانه، لیندا برنز در مبحث سبک های تعامل و صدها اندیشمند دیگر، روز به روز به توانمندی این ابزار اضافه کردند و کاستی های این موضوع را به حداقل رسانده اند.

مشرب های MBTI

برای توضیح بیشتر میتوان گفت مشرب های MBTI به چهار دسته کلی تقسیم میشوند:

  • مشرب سنت گرا(SJ): جزئی نگر و منظم
  • مشرب تجربه گرا(SP): جزئی نگر و منعطف
  • مشرب آرمانگرا(NF): خلاق و احساسی
  • مشرب مفهوم گرا(NT): آینده نگر و منطقی

بایدها و نبایدهای MBTI

این ابزار هرگز یک ارزیابی از کل وجود افراد نیست و هیچوقت ادعا نکرده که همه افراد یک تیپ، کاملا یکسانند. ذهن و روان ما دارای لایه های بسیار زیادی است؛ از جمله استعداد و هوش و باورهایمان که شخصیت و رفتار تنها متعلق به بخشی از این لایه های پیچیده اند. به علاوه، عوامل موثر دیگری نیز در تبدیل شدن ما به آن چیزی که اکنون هستیم وجود دارند.

دقت کنید که دانستن تفاوتها و ویژگی های منحصر بفرد به این معنی نیست که میتوانید هرطور که دوست دارید در جامعه رفتار کنید. شناخت تیپ شخصیتی در اصل وسیله ای برای شناخت دقیق تر نقاط ضعف و خطاها و پیدا کردن راه های تعامل است. نه مشروع کردن ویژگی های خاص تیپ شخصیتی و عدم تعامل با  افرادی که دارای اشتراک کمتری با شما هستند.

شاید بتوان MBTI  را روندی برای پیشرفت و تغییر معرفی کرد چرا که ماندن و پافشاری انسان بر نقطه ای که اکنون قرار دارد، مقدمه ای برای پسرفت و جاماندن از رشد است چون محیط پویاست.

تمام انسانها قدرت اراده دارند و ممکن است دچار هر رفتاری بشوند پس نمیتوان تمام رفتارهای یک شخص را منحصر به تیپ شخصیتی اون دانست و تنها با تست MBTI او را قضاوت کرد.

 

کاربردهای MBTI

برای توضیح بیشتر مفاهیم MBTI، پیشنهاد می شود به مقاله بعدی مراجعه کنید اما بصورت خلاصه، این تست ترجیحات افراد بین دو قطب درونگرایی و برونگرایی، حسی و شهودی، منطقی و احساسی، نظم و انعطاف بررسی می کند.

برای مثال افراد درونگرا اغلب کم صحبت میکنند ولی در عین حال به موضوعات عمیق می نگرند. در تصمیم گیری کمی با تامل بیشتری نسبت به برونگرا ها رفتار می کنند. برونگراها نیز معمولا سخنوران بهتری هستند و با شجاعت بیشتری هرآنچه که به ذهنشان می رسد می توانند بیان کنند بنابراین در تصمیم گیری نیز سرعت عمل بیشتری دارند.

 

پس تست MBTI میتواند احتمال ابتلای هر تیپ شخصیتی به اختلال های بالینی و روانشناختی را بررسی و پیش بینی کند.

تست MBTI میتواند به شما کمک کند تا درون شخصیت و ذهنیت افراد را ببینید و حتی به ویژگی های درونی خود پی ببرید.

 

در واقع میتوانید بفهمید یک شخص به چه چیزی علاقه مند یا از چه چیزی متنفر است، روش مواجه و حل مسئله اش چگونه است، بهترین راه برای نزدیک شدن به او چیست و حتی چگونه میتوان او را به افکار و عقاید خودتان جذب کنید. شاید کمی عجیب بنظر برسد اما  MBTI  این کار را بصورت علمی انجام می دهد.

با یادگیری  MBTI شما می توانید از طریق کوچکترین نکات مثل لباس، زبان بدن و کلمات، افراد را تفسیر کنید و بشناسید و حتی بفهمید در روابط عاطفی یا محیط کار ممکن است چگونه رفتار کنند.

از همه مهمتر MBTI به شما این فرصت را ایجاد می کند که به ترجیحات ذهنی و استعدادهایتان پی برده و رشته و شغلی را انتخاب کنید که بیشترین تناسب و تطابق را با روحیات و توانمندی هایتان داشته باشد‌.

حتی از نظر مشاوران، دانستن تیپ شخصیتی در نوع برنامه ریزی و درس خواندن  دانش اموزان بخصوص کنکوری ها بسیار موثر است.

علاوه بر این، تست MBTI  به رهبران و مدیران در مدیریت اعضای تیم کمک به سزایی می کند.

پیش بینی شخصیت افراد، احتمال موفقیت شما در فروش محصولات،  مزاکرات و حفظ روابط عاطفی افزایش می دهد.

 سخن آخر اینکه MBTI  یک میانبر برای دستیابی به آرمان ها با در نظر گرفتن سلامت روحی و بهره وری دوچندان افراد است.

امتیاز شما به این مطلب چند است؟

دیدگاه و پرسش
ارسال دیدگاه یا پرسش
نویسنده:

ادمین سایت تیم تخصصی هدفینه